Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: Αλλαγή με loop
Καλημέρα στην ομάδα. Παίζω εδώ και 5 χρόνια και αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι ότι έχω δει κάποιους φίλους μου dj να κάνουν μια αλλαγή με loop και συγκεκριμένα αν θυμάμαι καλά με loop in, out κάτι τέτοιο. Εγώ προσωπικά, τις αλλαγές τις κάνω με hot cues. Τι εννοώ; Δηλαδή έχω για παράδειγμα το Madame (Trannos) και το θέλω και άλλα (Λιβάνης) και φυσικά τα bpm τους είναι στα 122. Παίζει για παράδειγμα το madame και εκεί που λέει "και εγώ να είμαι madame", δηλαδή στα 13 beat, πατάω το hot cue από το άλλο τραγούδι το οποίο και εκείνο είναι στα 13 beat και μόλις τελειώσει ο διάλογος από το άλλο τραγούδι κατευθείαν μπαίνει το άλλο και λέει θέλω και άλλα.. (θέλω και άλλα) και σιγά σιγά κατεβάζω με crossfader από το άλλο τραγούδι (madame) και γίνεται η αλλαγή smoothly. Το ερώτημα μου είναι το εξής: 1) Γενικά είναι λάθος τρόπος να κάνεις αλλαγές με hot cues; (Φυσικά μετράω τα beat ενός τραγουδιού). 2) Όπως είπα έχω δει φίλους μου dj όταν είναι να κάνουν μια αλλαγή έχουν ενεργοποιήσει κάποιο loop και λίγο πριν σκάσει το άλλο τραγούδι, ξεπαταει το loop και μπαίνει το τραγούδι στον αέρα (και εκεί ακούγεται smoothly). Δεν μπορώ να καταλάβω πάντως την διαφορά. Προσωπικά, εγώ νιώθω ότι παίζω πολύ καλά με αυτό τον τρόπο και έχω παίξει σε κλαμπακια, σχολικούς χορούς και όλοι είχανε μείνει ευχαριστημένοι. Είπα να κάνω αυτή την ερώτηση για να μου λυθεί η απορία και άμα γενικά αυτό με το loop είναι πιο εύκολο, μπορεί σιγά σιγά να μάθουμε να κάνουμε τις αλλαγές με το loop αμα αυτό με τα hot cues είναι κάπως "λάθος". Υ.Γ Επειδή έτυχε παλιά να πηγαίνω σε σχολή dj, ο καθηγητής μου έτσι με έμαθε πάντως, να παίζω με hot cues και όχι αυτό με το loop. Θα το εκτιμούσα άμα κάποιος μου έδινε μια σημαντική/σοβαρή απάντηση. Ευχαριστώ πολύ!!!
 

Posted Sun 23 Apr 23 @ 6:28 am
Τίποτα από τα δύο δεν είναι λάθος.

Βασικά τίποτα δεν είναι λάθος όσο το επιθυμητό αποτέλεσμα (αυτό που ακούει το κοινό) είναι αυτό που θέλουμε. Το "κοινό" μας, δεν το νοιάζει τι κάνεις εσύ κι ακούει οτι ακούει. Το νοιάζει μόνο το "τι" ακούει.

Τώρα για να σου λύσω την απορία γιατί οι περισσότεροι dj's παίζουν με loop:
Είναι πιο εύκολο να βάλεις μια loop 4 (ή loop 8) να τρέχει "πριν" από το σημείο που θες να ξεκινήσει το επόμενο κομμάτι και απλά να την αφαιρέσεις την κατάλληλη στιγμή, παρά να μετράς distances σε beats σε διαφορετικά τραγούδια. Η τεχνική σου προϋποθέτει να μετρήσεις σωστά "13 beat" πριν το σημείο μίξης. Που σημαίνει οτι αν δοκιμάσεις να βάλεις αυτό το τραγούδι μετά από ένα άλλο που θέλει 8 ή 16 beat για να ακουστεί "τέλεια" πρέπει να προσαρμόζεις κάθε φορά την μνήμη ή να μετράς κάθε φορά τα beats ή να έχεις μνήμη ελέφαντα, ή να παίζεις μόνο με την ίδια σειρά της λίστας (κασέτα)

Ένας άλλος λόγο που πολλοί παίζουν με loops είναι οτι διαλέγοντας σωστά το σημείο της loop μπορείς να κάνεις πολύ πιο safe και gradual (σταδιακά) την μίξη σου αφαιρώντας π.χ. μπάσο από το ένα κομμάτι και προσθέτοντας από το άλλο και πειράζοντας τα levels. Μπορείς έτσι να πετύχεις πολύ μακριά και smooth beat/tempo/rhythm blends σε σημείο που κανένας να μην μπορεί να καταλάβει την μετάβαση από το ένα κομμάτι στο άλλο (αυτό κυρίως για house μουσική, αλλά ισχύει και αλλού)

Τέλος τα hotcues χρησιμοποιούνται και με άλλους τρόπους, αλλά υποθέτω τους ξέρεις. Και οι περισσότεροι dj's που "παίζουν με loops" παίζουν και με hotcues.

Προσωπικά πιστεύω οτι χρειάζεται να ξέρεις και τις δύο τεχνικές και απλά να χρησιμοποιείς κάθε φορά αυτή που βολεύει περισσότερο με βάση τα κομμάτια που έχεις να μιξάρεις κάθε δεδομένη στιγμή.
Όπως ένας ηλεκτρολόγος δεν έχει μόνο ένα εργαλείο για να κάνει την δουλειά του, έτσι κι ένας dj δεν έχει / δεν στηρίζεται σε μία μόνο τεχνική.
 

Posted Sun 23 Apr 23 @ 5:16 pm
Καλησπέρα και πάλι! Σε ευχαριστώ πολύ για την ειλικρινή σου απάντηση. Όπως ανέφερα και πριν, γενικά όταν άρχισα το Djing, ο καθηγητής που πήγαινα στην σχολή dj, μου έμαθε να παίζω με hot cues κ όχι με loops. Θα προσπαθήσω σιγά σιγά να παίξω και με loops απλώς πότε πρέπει να αφαιρεις το loop για να γινει η αλλαγή τέλεια? Λίγο αυτή την τακτική άμα μου εξηγούσε κάποιος, την πιάνω αμέσως 😛. Και κάτι τελευταίο, και με τα hot cues αποτι έχω διαπιστώσει, μπορείς να αφαιρέσεις κάπως τα μπάσα κλπ.. αλλά εντάξει ο καθένας παίζει όπως τον βολεύει αλλά δεν θα ήταν κακό να μάθουμε και την άλλη τακτική. Άμα υπάρχει κάποιο βιντεάκι για το πως γίνεται μια αλλαγή με loop, θα το εκτιμούσα. Ευχαριστώ πολύ!
 

Posted Sun 23 Apr 23 @ 6:18 pm
Φυσικά και γίνεται και με τον τρόπο που χρησιμοποιείς να πειράξεις τα EQ.
Αυτό που προσπαθούσα να εξηγήσω είναι οτι όταν έχεις μία loop έχεις ένα σταθερό τμήμα του κομματιού για να δουλέψεις. Ξέρεις τι παίζει, και τι θα παίζει συνέχεια μέχρι να αφαιρέσεις την loop, ακόμα κι αν κάνεις λάθος στο μέτρημα, ή αλλάξεις γνώμη για το σημείο μίξης κτλ.
Όταν ξεκινάς από ένα hotcue "πιο νωρίς από το σημείο μίξης" τότε στην πραγματικότητα δουλεύεις με ένα μεταβλητό τμήμα του κομματιού, και αν κάνεις λάθος, αυτό ήταν, τελείωσε. Δεν "σώνεται" η αλλαγή με τίποτα.
Το σημείο που αφαιρείς την loop είναι τόσα beat όσα η λούπα, πριν το σημείο μίξης.
Έτσι, αν στο κομμάτι που φαίρνεις στον αέρα έχεις loop 4, την αφαιρείς 4 beat πριν το σημείο μίξης.

Τέλος, μια μικρή "παρατήρηση":
Αναφαίρεσαι στο θέμα αυτό λες και υπάρχει κάποιο τρομερό debate και έχουμε τους dj κρεμασμένους στα μανταλάκια να μαλώνουν αν κάποιος πρέπει να παίζει έτσι ή αλλιώς.
Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο debate και στην πραγματικότητα οι περισσότεροι djs που έχουν μια "κάποια - έστω και μικρή" εμπειρία χρησιμοποιούν και τους δύο τρόπους (ανάμεσα σε ένα σωρό άλλους που υπάρχουν) συνεχώς και "ασυναίσθητα" ανάλογα με το τι θέλουν να μιξάρουν και τι τους βολεύει κάθε φορά.
Αυτό στο λέω γιατί αν είσαι νέος είναι εύκολο "να χαθείς" μέσα σε τέτοιες τεχνικές λεπτομέρειες όταν ούτε λόγος υπάρχει, ούτε πρακτική ανάγκη.
 

Posted Mon 24 Apr 23 @ 8:35 am
Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι για την απάντηση σου. Όσο για την τελευταία απάντηση που είπες, προς Θεού δεν θα πω τον άλλον α ρε συ πως παίζεις έτσι.. Εννοείται ότι ο καθένας μας έχει την δικιά του τακτική και παίζει όπως νομίζει!
 

Posted Mon 24 Apr 23 @ 12:47 pm