Quick Sign In:  

Forum: Greek Forum

Topic: ποιοτητα ηχου
Προς επιμορφωση μου. Διαβαζω καποιες συζητησεις περι συγκρισεων 'ποιοτητας΄ ηχου μεταξυ vdj και serato. Η απορια μου ειναι η εξης (και δεν εχει να κανει με την συγκριση των δυο προγραμματων). Τελικα την 'ποιοτητα' την καθοριζει η κονσολα η το προγραμμα? Μια κονσολα με καλη καρτα ηχου επηρεαζεται απο το προγραμμα η απλως το ολο θεμα ειναι μια ακαδημαικη συζητηση? Ευχαριστω
 

Posted Wed 05 Oct 22 @ 9:51 am
Κατ' αρχήν και όπως έχει αναφερθεί άπειρες φορές, δεν υφίσταται ο όρος "ποιότητα" ήχου, αλλά πιστότητα ήχου. Κοινώς, κατά πόσο πιστά αποδίδει μία οποιαδήποτε μηχανική - ηλεκτρική - ηλεκτρονική διάταξη τον "πρωτογενή" ήχο.

Από κει και πέρα...

Θεωρητικά, το θέμα της τελικής πιστότητας είναι όπως ακριβώς μία αλυσίδα, όπου η συνολική αντοχή της εξαρτάται από τον πιο αδύναμο κρίκο. Και, "αδύναμος κρίκος", μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε.

Πρακτικά , στη συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρεσαι, ο πιο "αδύναμος κρίκος" είναι ο εκάστοτε controller. Διότι (ιδίως στις μέρες μας) όλα τα προγράμματα αναπαραγωγής ήχου (και δεν αναφέρομαι μόνο στα Dj software) παρέχουν (σχεδόν) την ίδια πιστότητα.
Δε συμβαίνει, όμως, αυτό και στην περίπτωση των controllers, όπου οι αποκλίσεις είναι σημαντικές και σαφώς παρατηρήσιμες (ακόμη και από το "μέσο αυτί").

Και μια παρατήρηση: Την πραγματική πιστότητα ήχου ενός οποιουδήποτε software, θα μπορούσε να την "μετρήσει" (υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες), μόνο ένα πρόγραμμα φασματικής ανάλυσης ήχου.
Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση επ' αυτού, θυμίζει συζήτηση επί καφενείου στην Άνω Ραχούλα, για το ποιο είναι το καλύτερο διαστημόπλοιο...
 

Posted Wed 05 Oct 22 @ 12:42 pm
Σαφεστατος (τον ορο ποιοτητα τον εβαλα σε εισαγωγικα για να καλυψω εκφρασεις που βλεπω στα forum του τυπου 'better sound' 'sounds better' 'cleaner sound' 'better audıo' κλπ). Ευχαριστω
 

Posted Wed 05 Oct 22 @ 4:44 pm